De vermoorde politicus Pim Fortuyn

De vermoorde politicus Pim Fortuyn

Pim Fortuyn was net nieuw in de politiek toen hij op 6 mei 2002 vermoord werd. Hij werd vermoord door Volkert van der G. Dit zorgde voor veel opschudding bij het volk.

De opkomst van Pim Fortuyn

Pim Fortuyn voelde zich in 2011 geroepen om bij de politiek te gaan. Op 25 november werd hij lijsttrekker van leefbaar Nederland. Dit was voor vele mensen een onbekende partij. Toen Pim Fortuyn lijsttrekker was, steeg de zetels binnen een week naar 22 zetels. Pim Fortuyn en de partij ging voor de wind. Tijdens een interview hield hij zich niet aan de regels en werd hij aan de kant geschoven. Hij zei bijvoorbeeld dat islam een achterlijke cultuur is. Hij richtte zich vooral op zijn eigen partij, de LPF. Dit stond voor Lijst Pim Fortuyn. Dat Pim Fortuyn gemist was, was wel te zien omdat de zetels daalde naar 10 zetels van Leefbaar Nederland en de zetels van LPF steeg naar 26. Kiezers gingen van Leefbaar Nederland mee naar LPF. Er waren veel mensen die het met hem eens waren over de allochtonenproblematiek en de vele andere kwesties. Hij zette zich ook in voor het korter worden van de gezondheidszorg. Hij was alleen niet zo geliefd bij zijn collega´s omdat hij altijd hevige discussies hadden en soms heftige uitspraken had. Hij heeft het kabinet een paar keer aangevallen omdat hij vond dat hun een puinhoop gemaakt hadden. Hij wilde altijd alles bewijzen en wist alles beter, dit was waarom hij bij de politiek ging. Hij zei altijd wat hij dacht en deed altijd wat hij zei.

De moord

Op 6 mei 2002 werd Pim Fortuyn vermoord. Hij werd dood geschoten toen hij uit een gebouw kwam op het mediapark in Hilversum na zijn interview. Een man schoot hem door het hoofd, hals en rug op de parkeerplaats. Vlak na de moord werd de man opgespoord en aangehouden. Het was een 31 jarige man die uit Harderwijk kwam. Hij heet Volkert van der G. Hij werkte voor het Wageningen Milieu-Offensief en zette zich in voor de dierenrechten. De Milieubeweging kreeg hierdoor een slechte naam. Hij bekende wel de moord, maar vertelde zijn motieven niet. Later vertelde hij wel dat hij Fortuyn als een gevaar zag voor de samenleving. Pim Fortuyn is begraven in Drieshuizen op 10 mei 2002. Op 20 juli in hij herbegraven in Italië. Volkert van der G. Is in hoger beroep en kreeg 18 jaar cel.

Reacties op de moord

Er waren heel veel reacties op emotioneel gebied op de politieke moord. Er gingen veel mensen de straat op. Voor sommige had het linkse blok een medeplichtig. Tegenstandsters hebben Pim Fortuyn teveel bekritiseerd volgens hun en de regering heeft hem niet genoeg beschermd vinden zij.

Het wordt vooral gezien als een moord op de democratie, maar de motief is niet democratisch. Het doel van van der G. Was om invloed op het beleid te hebben en de mening van de samenleving te beïnvloeden. Maar de bedoeling van democratie is dat iedereen zelf mag beslissen op wie diegene wilt stemmen. Maar als iemand dit beter wilt weten, valt die de democratie aan. Je probeert dan macht te krijgen met geweld in plaats van een stem.

Nalatenschap

Er werd veel gesproken over het gedachtegoed van Pim na zijn moord. Zij vonden dat het politiek te ver van het volk stond en weinig in het land was. Je ziet na de dood verbeteringen die beter kunnen. De politici luisteren nu beter na de bevolking. Er wordt nu ook vaker gedacht aan het referendum. Maar je hoort nog steeds dat mensen vinden dat het politiek ver van de mensen staat en zij vinden dat er nog veel kan worden verbeterd. Voor de huidige regering ligt hier een belangrijk rol. Het vertrouwen en de betrokkenheid van de politiek moet worden verbeterd.

Pim Fortuyn had ook een belangrijksstandpunt over het onderwerp asielbeleid. Het probleem met de allochtonen maakte hij bespreekbaar. Het gevolg was dat de politici meer bezig is met het asielbeleid. Er is nu meer duidelijkheid en het asielbeleid is nu strenger geworden. Het maakt niet uit of je het er niet of wel mee eens bent, maar er wordt nu veel gedaan om het probleem op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *