De politieke carriere van Pim Fortuyn

De politieke carriere van Pim Fortuyn

Pim Fortuyn wordt nog steeds over gesproken. Hij is bekend geworden tijdens zijn periode met de LPF, maar hij was daarvoor al in de politiek aanwezig. Hier is wat minder over bekend en daar gaat de artikel over.

270402 AALSMEER Het lijsttrekkersdebat op RTL4 is volgens het tv-publiek gewonnen door Pim Fortuyn en Paul Rosenmöller. De uitslag werd bepaald door 200 mensen in de zaal die dmv van een stemkastje hun 'stem' konden uitbrengen.                 zie verder bron: nos teletekst FOTOGRAFIE: FBF NAAMSVERMELDING: ERWIN HERMANNS/ FBF DE BRUINLAAN 26 1427 AH AMSTELHOEK FOTO'S COPYRIGHT FBF TEL: FRANK VAN DEN BERG GSM 06-53339633 ERWIN HERMANNS GSM 06-15042208 RABOBANK UITHOORN REK. 30.23.44.810 T.A.V FRANK VAN DEN BERG

Boeken

Na een paar jaren columns en boeken hebben geschreven, besloot Pim Fortuyn om in de politiek te gaan. Hij kon niet meer objectief schrijven over de politiek en moest daarom stoppen met columns te schrijven in de Elsevier. Op 25 november 2001 werd hij voor een groot publiek bekend. Hij werd toen gekozen als lijsttreker met de nieuwe partij Leefbaar Nederland. In zijn speech sprak hij over de politiek in Nederland, hij wou die gaan hervormen. Hij vond dat de politiek niet over economie ging en dat ondernemers en medewekers zich daar bezig konden gaan houden. Hij wou zich richten op de publieke sextor. Na de benoeming van Pim gingen een aantal leden stoppe met de lidmaatschap bij de partij. Door de benoeming stee de partij, zonder echte kandidaten en zonder een duidelijk verkiezingsplan.

Interview

Het leek erop dat de parij naar een veelbelovende verkiezinguitslag ging, maar tijdens de interview met Pim Fortuyn in de Volkskrant waarin hij dingen zij zoals: ‘’ Ik wil absoluut een eind maken aan de idiotie dat driekwart van de hier geboren Turkse en Marokkaanse jongemannen uit een achterlijk gebied een vrouw gaat halen.’’.

Er zijn een paar fragmenten die leidde tot een conflict binnen de partij:

U wilt veel minder asielzoekers toelaten dan 10 duizend.
‘Wat mij betreft nul. Ik vind 16 miljoen Nederlanders wel genoeg. Het is een vol land.’
Dat mag u niet zeggen van uw partij.
‘Nou, daar moest ik me maar eens niet zoveel meer van aantrekken.’
Ook zijn uitlatingen over de islam leidden tot veel ophef, hij zei in het interview namelijk het volgende:
‘Meneer, als ik het juridisch rond zou kunnen krijgen, dan zou ik gewoon zeggen: er komt geen islamiet meer binnen! Maar dat kan ik niet rond krijgen. De islam is achterlijk, ik zeg het maar, het is gewoon een achterlijke cultuur.’

Hij deed ook een opvallende uispraak over artikel 1 van de Grondwet: Ik sta achter wat Voltaire zegt: ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten. Ik ben ook voor afschaffen van dat rare Grondwetsartikel: gij zult niet discrimineren. Prachtig. Maar als dat betekent dat mensen geen discriminerende opmerkingen meer mogen maken, en die maak je in dit land nogal snel, dat zeg ik: dit is niet goed. Laat mensen die opmerkingen maar maken.’

Na deze interview deed Leefbaar Nederland een spoedoverleg met Fortuyn. De Partijleiding wou dat Pim zijn woorden ging terug nemen, maar dat wou Pim niet. Hij werd ontslagen als lijsttrekker op 10 februari 2002. Hij begon die dag later zijn eigen partij de Lijst Pim Fortuyn. De meeste leden van Leefbaar Nederland ging naar LPF toe.

Gemeenteraadsverkiezingen

Pim bleef wel lijsttreker van Leefbaar Rotterdam in maart 2002 voor de gemeenteraadsverkiezingen. Hij had toen 17 zetels van de 45 zetels. Zij werden de grooste in de gemeenteraad. Fortuyn werd fractievoorzitter. In de andere gemeente deed ook Leefbaren het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *